Hælspore

(Fascitis plantaris calcanodyni)

Af Bengt Lund


Forekommer oftest i 40-50 års alderen og ses især hos mennesker, der går meget (postbude, sygeplejersker, soldater). Det er en af de hyppigste lidelser hos løbere. Fascitis plantaris ses hyppigere hos mennesker med hulfod. Lidelsen er sjældent dobbeltsidig. Mange af patienterne er overvægtige. Gigtsygdomme associeret til vævstype HLA B27 (mb.Reiter, mb.Bechterew) kan debutere som dobbeltsidig fascitis plantaris.

Årsag

En irritation muligvis betinget af overbelastning af fascia plantaris ved tilhæftning til hælbenetFascia plantaris hæfter fortil på tuber calcanei.
En typisk hælspore er rettet fremad.

Symptomer

Smerter under forreste del af hælens trædepude, ved fascia plantaris tilhæftning til tuber calcanei. Smerterne kommer om morgenen, når patienten står ud af sengen og belaster foden. I mange tilfælde klinger de så af, for at komme igen ved aktivitet. I svære tilfælde kan patienten kun gå på udsiden af foden. Smerterne kan blive konstante.

Behandling


Dette kan du selv gøre:

  1. Aflaste fascietilhæftningen med et stødabsorberende indlæg, der har en udskæring i området, hvor fascietilhæftningen er. De kan købes i sportsforretninger og hos bandagister.HælesporeindlægFodterapeut: Det er vigtigt at evt. fejlvinkling i hælen kompenseres med et kileindlæg.

Dette kan din fysioterapeut gøre:

  1. Hvis der er stramme triceps surae muskler læres patienten udspænding af disse samt udspænding af fascia plantaris.
  2. Behandlingen kan suppleres med ultralyd behandling og NSAID præparat i 10 dage.


Dette kan din læge gøre:

  1. I tilfælde hvor behandlingen ikke har tilstrækkelig effekt, kan der gives blokade med lidocain og diprospan. Blokaden gives i det ømme område fra siden af foden. (For at undgå stikkanal i fodsålen.)

Undersøgelse

Der er distinkt ømhed ved fascietilhæftningen under hælen. Bagoverbøjning af foden udspænder fascien og det øger smerterne. Der er udtalt halten.

Røntgenundersøgelse

Viser i ca. halvdelen af tilfældene en hælspore i form af en fremadrettet knogleproces på tuber calcaneus forkant. Prognosen er ikke dårligere, hvis der på røntgen er påvist en hælspore.


Det kan forveksles med Tarsaltunnel syndrom, irritation af bursa ved fascietilhæftningen og beskadigelse af hælpudenPrintvenlig Version

Powered by CMSimple